De ce cafeaua lungă are mai multă cofeină decât un espresso

Despre modul în care ne tot păcălim unii pe alții că o cafea scurtă ne ține treji mai mult decât una lungă și cum, de fapt, un espresso scurt are o cantitate mai scăzută de cofeină decât o cafea lungă.

După ce în articolul precedent v-am povestit despre „ciorba” care este cafeaua lungă, de data aceasta îi vom spune de ce un espresso este „mai slab” decât o cafea lungă. Mai exact, de ce faptul că un espresso conține mai multă cofeină decât o cafea lungă este doar un mit.

O doză de cafea are aproximativ nouă grame, pentru fiecare băutură în parte diferind doar cantitatea de apă trecută prin portafiltru, peste cele nouă grame de cafea măcinată. Un espresso are nu mai mult de 40 de mililitri, iar cantitatea de cofeină regăsită într-un pahar de espresso este de aproximativ 20-25 de miligrame. Cu cât lași apa să curgă mai mult prin portafiltru, cu atât cafeaua măcinată eliberează cofeină în pahar. În acest fel, o cafea lungă – care ajunge până la 80 de mililitri, poate avea chiar și 50 de miligrame de cofeină.

Cofeina este o substanță solubilă în apă, așadar cantitatea de cofeină este cumva direct proporțională cu cea de apă care-ți curge în pahar. Și totuși, de ce crede toată lumea că un espresso este „mai tare” decât o cafea lungă? Pentru că într-un espresso se păstrează o mai mare parte a substanțelor care dau gustul cafelei, astfel că s-ar putea ca o cafea scurtă să ți se pară „mai tare” decât o cafea lungă, deși conținutul de cofeină este mai mic.

Dacă totuși vrei o cantitate mai mare de cafea, ai două variante: ceri barista-ului să-ți facă un espresso dublu, care are o cantitate dublă de cafea – și implicit de cofeină, sau îi ceri barista-ului să-ți „lungească” espresso-ul cu puțină apă fierbinte, ajungând astfel să bei un Americano.

Despre cea mai aromată băutură din cafea îți vom povesti data viitoare 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *